Ajankohtaista

Pyhiinvaellus Sonkajanrantaan 11.-13.7.2023

Itä-Helsingin ortodoksit ry järjestää pyhiinvaelluksen Pyhän Johannes Sonkajanrantalaisen kanonisoinnin vuosijuhlaan 11.-13.7.2023 Sonkajanrannassa. (Matkatoimisto MatkaMieli oy)

Hinta/hlö 

 • 380,00 eur Hinta edellyttää vähintään 20 matkustajaa
 • 340,00 eur Hinta edellyttää vähintään 30 matkustajaa

Hintaan sisältyy:

 • majoitus 2-h.huoneessa 2 yön majoitus
 • buffet-aamiaiset
 • keittoillallinen hotellissa 11.7.
 • bussikuljetus Helsinki – Ilomantsi – Helsinki sekä 12.7. ajot Sonkajanrannan kylään

Lisämaksut:

 •  1-hengen huonelisä 70,00 eur
 •  lounas menomatkalla / paluumatkalla riippuen mitä reittiä ajo

Ilmoittaudu 8.4. mennessä. 

Ilmoittautumislomake: https://tinyurl.com/sonkajanranta2023

Jos ilmoittautuneita on 20 tai yli niin matka toteutuu. 

Mikäli matka toteutuu, saat sähköpostilla vahvistuksen ja ohjeet maksamiseen.

Ennakkomaksu 100 eur laskutetaan ilmoittautumisen jälkeen, eräpäivä 11.4. 2023.


Uusi Luomaton Valkeus-lehti (N:o 2023/2) ilmestynyt 18.2. 2023

Uusi Luomaton Valkeus-lehti (1/2023) ilmestynyt 15.1. 2023

Itä-Helsingin ortodoksit ry Telegram kanava: https://t.me/ihorykanava

Muista liittyä, niin pysyt ajantasalla.

Praasniekka to 30.8. 2022 ja talkoot ma 22.8.

Tietoon saatettakoon, että maanantaina 22.8. klo 9 ja 14 välillä järjestetään kappelilla kirkkosalin esineistön kiillotustalkoot, jotta kaikki on praasniekkaa varten kiiltävää ja kaunista. Kaikki ovat tervetulleita ja lounasta on tarjolla osallistujille!

Itse praasniekan jumalanpalvelukset seuraavasti:

Ma 29.8. klo 16:30-17:30 pappi päivystää synnintunnustuksia varten

Ma 29.8. klo 17:30 juhlavigilia

Ti 30.8. klo 7:30 pieni vedenpyhitys ja jumalallinen liturgia

Ti 30.8. klo 17 praasniekan päätösjuhlan ehtoopalvelus ja akatistos pyhittäjä Aleksanterille

Tiistaiaamun liturgian jälkeen tarjolla kirkkokahvit ja tiistai-illan ehtoopalveluksen jälkeen nautimme iltateetä kera pienimuotoisen mutta harrashenkisen ohjelman.

Ristisaatto ja rukouspalvelus rauhan puolesta sunnuntaina 6. maaliskuuta

Ristisaatot lähtevät klo 12.30 Uspenskin katedraalilta ja Myllypuron kappelilta. Rukouspalvelus klo 13.30 Ukrainan suurlähetystön edessä.

Tervehdys kaikille ja hyvää tuhlaajapojan sunnuntaita!


Hiippakunnallisen koronatiimin linjausten mukaisesti ei jumalanpalveluksiin osallistujain henkilömäärää rajoiteta 14.2. alkaen. Näin ollen huomisesta, maanantaista, alkaen ovat kaikki rukoilemaan haluavat tervetulleita osallistumaan kaikkiin jumalanpalveluksiimme ilman viimeisimpinä aikoina edellytettyä ennakkoilmoittautumista. 
Koronatiimi kannustaa edelleen hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattamiseen sekä suosittelee maskin käyttöä kaikille niille, joilla ei ole estettä sen käyttämiselle.


Tervetuloa yhteisiin palveluksiin!
Yst. terv. i Joosef

Tervehdys ja hyvää esijuhlaa!

1.2. 2022


Hetki sitten saimme koronatiimilta tiedon siitä, millaisilla rajoitteilla aloitamme helmikuun. Käytännössä muutokset eivät juurikaan vaikuta kappelin toimintaan. Jumalanpalveluksiin osallistuminen tapahtuu edelleen ennakkoilmoittautumisten kautta. Lista palveluksista ilmoittautumislinkkeineen löytyy päivitettynä osoitteesta https://www.ihory.fi/palvelukset/ . Tänne myös palveluslistat päivittyvät aina sitä mukaa, kun ehdin niitä väkertämään ja Jari Haukka niitä ehtii päivittämään (eli lyhyellä viiveellä niiden hänelle toimittamisesta lukien). Myös seurakunnan sivujen palveluslistaa päivitetään, mutta se ei tapahdu aivan hetkessä. Suuri paasto lähestyy ja ensi viikonloppuna vietämme jo valmistussunnuntaista ensimmäistä ja sen myötä kuulemme jo meitä paastokauteen valmistavia kirkkoveisuja, erityisesti vigilioissa. Hyödyntäkää siis mahdollisuutta yhteiseen rukoukseen, joka on omiaan kannattelemaan paastokilvoituksen tiellä!
Helmikuun lievennetyt rajoitukset tuovat mukanaan mahdollisuuksia mitä tulee kokoavaan toimintaan. Näin ollen esim. jotakin teemaa käsittelevät luennot tulevat jälleen mahdollisiksi. Jos tämän suhteen on erityisiä toiveita, kuulen mielelläni!
Siunattua juhlakautta ja nähkäämme kirkossa!


Ystävällisin terveisin
i Joosef

Hyvää joulupaaston toista viikkoa ja Neitseen Marian temppeliinkäymisen jälkijuhlaa!

Käsillä oleva paasto kutsuu meitä itsemme tutkistelun, katumuksen, parannuksenteon sekä synnistä ja ylenpalttisuudesta pidättäytymisen lisäksi myös hyviin tekoihin lähimmäisiämme kohtaan. Lähimmäisenrakkautta voimme toteuttaa monin tavoin. Yksi mahdollisuus tähän aukeaa joulukuun puolessavälissä.


Korkeasti Pyhitetyn Helsingin ja koko Suomen arkkipiispan Leon siunauksella järjestetään Myllypuron kappelilla kaikille avoin ilmainen puurotarjoilu pt Trifon Petsamolaisen päivänä 15. joulukuuta. Tapahtuma on päiväsaikaan (kellonlyömät tarkentuvat ajan myötä). Tapahtuman yhteydessä jaetaan lähimmäistemme hyväksi lahjoitettuja tarvikkeita niitä kaipaaville. Tämänhetkisten tietojen mukaan on myös Korkeasti Pyhitetty arkkipiispa itse osallistumassa tapahtumaan.

Kuinka voi osallistua järjestelyihin?

 1. Tapahtumaan tarvitaan avustavia henkilöitä palvelemaan muun muassa seuraavissa tehtävissä:
 2. Keittiön puolella (puuron keittämisessä ym.)
 3. Osallistujien ohjaamisessa hyvän järjestyksen säilyttämiseksi
 4. Muissa käytännön järjestelyissä (siivoamisessa ym.)

Mikäli oman ajan antaminen itse kyseisenä päivänä ei ole mahdollinen lähimmäisen palvelemisen muoto, voi auttaa muin keinoin. Tarvitseville tapahtumassa jaettavaksi voi lahjoittaa:

 1. Elintarvikkeita ja jouluherkkuja
 2. Hygieniatuotteita
 3. Villasukkia yms. (villasukkia voi tulla neulomaan tai opettelemaan niiden neulomista maanantaisin klo 9:30–12)

Kuvaillun kaltaisia tuotteita voi tuoda kappelille niille erikseen merkittyyn koriin.
Järjestelyavuksi ilmoittautumisia vastaanottaa kanttori Maria, kysymyksiin tapahtumaan ja muuhun liittyen vastaa pappi tai kanttori.

kanttori Maria Susuna
puh. 050 401 47 98
sähköp. maria.susuna@ort.fi

pastori Joosef Vola
puh. 040 545 22 50
sähköp. joosef.vola@ort.fi

Itä-Helsingin ortodoksit ry:n Telegram kanava avattu, seuraa

IHOry – Telegram

Athos-säätiössä tapahtuu

Ortodoksisen kirkon naispyhät, 20.11.

https://athossaatio.fi/fi/node/444


Jumalallinen LiturgiaHuom. poikkeusaika!

LAUANTAINA 27. MARRASKUUTA KELLO 8

https://athossaatio.fi/fi/sivu/jumalanpalvelukset


Jerusalem – Suuren Kuninkaan kaupunki, 26.–28.11.2021

https://athossaatio.fi/fi/node/471


Konsertti, Winterreise

SUNNUNTAINA 28. MARRASKUUTA KELLO 15

https://athossaatio.fi/node/468

Hyvää syyskuun loppua kaikille!


Olemme jättäneet kirkkovuoden ensimmäiset suuret juhlat taaksemme, mutta kirkollisten juhlien kausi jatkuu. Lauantaina muistamme aamupalveluksella ja liturgialla pyhittäjä Sergei Radonezhilaista ja lauantai-illan ja sunnuntaiaamun palveluksissa yhdessä Vapahtajan ylösnousemuksen kanssa kunnioittaen muistamme pyhää apostolia ja evankelistaa Johannesta, joka yksin apostolien joukosta kantaa Teologin nimeä.


Juhlien kausi jatkuu meillä vielä tämänkin jälkeen: lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina Korkeasti Pyhitetty Leo, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa, suo Myllypuron kappelille kunnian saada keskuutemme kirkkokuntamme päämies, joka myös tulee toimittamaan jumalallisen liturgian kyseisenä sunnuntaipäivänä. Jumalallinen liturgia alkaa yhdeksältä – kuten sunnuntailiturgiamme tätä nykyä muutoinkin alkavat.

Arkkipiispa vastaanotetaan juhlavasti noin 8:40.  Liturgiassa Korkeasti Pyhitetty arkkipiispa tulee myös vihkimään ensin ipodiakoniksi ja sitten diakoniksi lukija Tapio Juntusen, joka tulee sen myötä palvelemaan kappelimme omana diakonina. Keille hän ei vielä ole tuttu, hän varmasti tulee tutuksi palvelustehtävänsä aloitettuaan.


Jumalanpalveluksiin osallistumisissa pätee 30.9. asti aiemmin tiedottamani ohjeet. 1.10. alkaen voimaan astuvat ohjeet tarkoittavat seuraavaa:- Jumalanpalveluksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon eikä osallistujien yhteystietoja kerätä.- Jumalanpalveluksiin ei ole määriteltyä maksimiosallistujamäärää.- Maskin käyttöä suositellaan, sikäli kuin sen käytölle ei ole estettä. Myös muita tavanomaisia hygieniatoimia ylläpidetään.
Kysymyksissä, epäselvyyksissä ja missä tahansa muussa: olkaa yhteydessä!
Siunattua alkanutta syksyä toivottaen


pastori Joosef Vola

Huomenna 10.9. 2021 astuu voimaan hiippakunnallisen koronatiimin uusi ohjeistus. Tässä esiintyvät muutokset edelliseen verrattaessa on tiivistettävissä seuraavasti:

___________________________

1) Sallittu osallistujamäärä palveluksissa kasvaa, mikä tarkoittaa Myllypuron osalta maksimissaan 80 henkeä palvelusta kohden.

2) Palveluksiin ei enää tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Ennakkoilmoittautumisen sijaan kerätään osallistujien nimet ja puhelinnumerot palvelukseen tultaessa. (Mikäli joku kaipaa tälle käytännölle vaihtoehtoista mallia, olkoon yhteydessä minuun. Löydämme kyllä hyvässä järjestyksessä toteutettavissa olevan ratkaisun!)

3) Kerhotoiminta avautuu jälleen laajemmalti rajoitusten puitteissa.Ohjeistus on tarkemmin luettavissa seurakunnan sivustolla: https://www.hos.fi/positiivisin-mielin-kohti-avoimempaa-toimintaa/


Tervetuloa siis jumalanpalveluksiin, joita yhä pyrimme toimittamaan niin paljon  kuin resurssit sallivat. 

Jumalanpalveluslistaus löytyy seurakunnan sivustolla: https://www.hos.fi/jumalanpalvelukset/?area=all&church=Myllypuron%20kappeli

Nyt kun sallittua osallistujamäärää on korotettu, ei kenenkään enää ole aiheellista arkailla osallistumista ainakaan siitä syystä, että tahtoo antaa mahdollisuuden myös muille. Uusien rajoitusten puitteissa varmasti kaikille mahdollistuu pyhiin palveluksiin osallistuminen juuri niin usein kuin siihen löytyy voimia ja aikaa. 


Sunnuntai- ja juhlapäivien liturgiat ovat erityisiä kirkollisen elämän kohokohtia. Hengellinen elämä ei voi kuitenkaan koostua yksinomaan kohokohdista. Kuten emme voi ruumistamme ravita yksinomaan juhlaruoalla tai kermakakulla, eivät sielummekaan tule täydessä mielessä ravituiksi vain juhlapäivien antamasta sielun ravinnosta. Rinnalla tarvitaan sielujemme peruskauraa – arkea ja arjen jumalanpalveluksia, ja siksi Kirkkomme elääkin alituisessa juhlan ja arjen, paastokausien ja juhlakausien aaltoliikkeessä. Sunnuntaiden ja juhlien merkitys tuodaan kattavimmin eteemme vigilioissa, ehtoo- ja aamupalveluksissa, jotka muodostavat juhlien rangan. Kun siis lähestymme hyvin ansaittua juhlaa arjen keskellä, vastaanotamme sen täydesti vain ottamalla sen (sikäli kuin käytännössä mahdollista) vastaan kokonaisuudessaan: sekä aattoillan palvelusten että itse juhlapäivän liturgian palvelusten muodossa; sillä emmehän me kakustakaan kaavi vain kermoja päältä. Kristuksen Kirkko kutsuu meitä rukoukseen aina – ei vain yhtenä päivänä viikossa. Siihen myös pyrimme suomaan mahdollisuuden.


Kerhotoiminnan elvyttämisen osalta mainittakoon tässä vaiheessa seuraavat:


1) Aloitamme heti ensi viikolla kuukausittaiset luennot teemalla Kuukauden pyhä. Luennoilla käsitellään yhtä kyseisessä kuussa muistettavaa Kirkon pyhää, hänen elämäänsä ja opetuksiaan sekä merkitsystä Kirkon laajemmassa perinteessä. Kaikki luennot pidetään heti illan ehtoopalveluksen jälkeen. Syksylle valikoituneet pyhät luentokertoineen ovat seuraavat:

14.9. pyhä Dimitri Rostovilainen

11.10. pyhittäjä Gabriel Pyhävuorelainen (jonka pyhäinjäännös meillä on kappelissamme)

15.11. pyhittäjä Jakovos Tsalikis (vierailevana luennoitsijana Athos-vuoren Ksenofontoksen luostarin pappismunkki Damaskinos (Olkinuora))

1.12. pyhittäjä Porfyrios Kausokalivialainen

Luennoille voi ilmoittautua linkistä: https://www.mvsoy.fi/ort/helsinki/url/j5hM4Rb83P


2) Kappelimme toimintaan liittyvien palvelustehtävien osalta ilmeni kiinnostusta menneen sunnuntain liturgian jälkeen pidetyssä lyhyessä tapaamisessa. Toinen vastaava tapaaminen pidetään sunnuntaina 26.9. liturgian jälkeen.

Palvelustehtäviä on monenlaisia: toisaalta kirkollisia (lukemista ja laulamista palveluksissa sekä ponomarina, eli alttaripalvelijana, toimiminen), toisaalta muutoin kristiyhteisölle hyödyllisiä (esim. leipomista, ompelemista ja paljon muuta). Lisäksi jos jollakulla on erityisiä taitoja, joita tahtoisi käyttää pyhäkköyhteisömme hyväksi, aina voimme pyrkiä keksimään käyttöä kullekin talentille! Tähän tapaamiseen ei ole ennakkoilmoittautumista.


3) Edelliseen löyhästi liittyen pidetään epäsäännöllisen säännöllisesti maanantaisin ehtoopalveluksen jälkeen Aikuisten kirkkokerhoa, joka tukee erityisesti heitä, jotka haluavat syventyä kirkolliseen elämään jumalanpalvelusten kautta ja mahdollisesti myös toimia kappelilla kirkollisissa palvelustehtävissä. Tutustumme kirkon jumalanpalveluksiin ja kirkkovuoteen käytännön tekemisen kautta. Opettelemme jumalanpalvelusten kaavoja, kirkollisia tapoja, kirkkoveisuja ja resitatiivilla lukemista ihan omaksi iloksi. Tämä ryhmä sopii myös niille, joita kuorolaulu kiinnostaa, mutta jotka haluavat ensin kartuttaa omaa osaamistaan. Tapaamiskerrat syksyllä ovat:27.9., 18.10., 1.11., 22.11., 13.12.


Lopuksi laitan liitteenä (ks alla) pienen koosteen Suomen ortodoksisen kirkon piispojen opetuksia liittyen pyhään Ehtoolliseen ja siihen valmistautumiseen sekä katumuksen sakramenttiin. Sen välitän teille, en siksi, että se olisi kaikille sinällänsä uutta – mitä se varmastikaan ei ole -, vaan tekemään muistettavaksi sen, mikä on saattanut päästä unohtumaan, ja sen, mikä yhä oli elävänä muistissa, tekemään eläväksi myös käytännön elämässä.
Toivotan teille kaikille siunattua juhlien kautta, ja toivottavasti näemme jälleen pian yhteisen rukouksen merkeissä!


Esirukouksianne pyytäen

Joosef Vola

pastori, Itä-Helsingin pappi

puh. 040 545 22 50

Myllypuron ortodoksinen kappeli

Jauhokuja 3 B 2, 00920 Helsinki

https://www.facebook.com/myllypuronkappeli

Helsingin ortodoksinen seurakunta

Liisankatu 29 A, 00170 Helsinki 

puh. 09 85 646 100

 

Tervehdys kaikki!


Myllypuron jumalanpalveluksissa on jälleen reilun viikon mittainen tauko, mutta heinäkuun viimeisenä päivänä palaamme jälleen säännöllisten jumalanpalvelusten piiriin. Ennen palvelusten jatkumista kappeli on kuitenkin avoinna rukousta ja hiljentymistä varten seuraavasti:Ma 26.7. klo 13-17, Ke 26.7. klo 13-17


Elokuun alusta aloitamme Jumalansynnyttäjän paaston, joka valmistaa meitä Herramme Äidin kuolon uneennukkumisen juhlaan, Uspenieen, elokuun 15. päivänä. Tämän kaksiviikkoisen paaston aikana toimitetaan kappelillamme jumalanpalvelukset joka päivä, aamuin ja illoin. Jumalanäidin paaston erikoisuutena ovat erityisen harrashenkiset suuri ja pieni rukouskanoni, joita vuoropäivinä luetaan ehtoopalveluksen jälkeen kaikkina niinä iltoina, joina vigiliaa ei toimiteta. Toimitamme kappelilla myös paastoaikaan osuvan suuren juhlan, Herran kirkastumisen palvelukset. Kuten perinteistä on, siunataan liturgian päätteeksi kesän uutta satoa, joten palvelukseen osallistuvilla on näin ollen mahdollista tuoda siunattavaksi hedelmiä, kasviksia tai muuta satoa – joko omien viljelysten tuotoksia tai muualta hankittuja.


Paasto on myös erityistä katumuksen ja parannuksen teon aikaa, minkä vuoksi synnintunnustukseen, katumuksen sakramenttiin, osallistuminen on erityisen tärkeää juuri paastoaikoina. Päivystän kappelilla synnintunnustuksia varten: 2.8. klo 16-17:305.8. klo 16-17:3012.8. klo 16-17:3014.8. klo 16-17 Kyseiseen sakramenttiin osallistuminen onnistuu myös jokaisen jumalanpalveluksen yhteydessä, ja halunsa osallistumiseen voi ilmaista samalla kuin ilmoittautuu itse jumalanpalvelukseen. On myös mahdollista sopia kanssani erillinen ajankohta synnintunnustusta varten, mikä on suotavaa erityisesti silloin, jos viimeisimmästä synnintunnustuksesta on ehtinyt kulua pidempi aika.


Jumalanpalvelusten ilmoittautumislomakkeet löytyvät näppärästi Itä-Helsingin ortodoksit ry:n Internet-sivustolta (https://www.ihory.fi/palvelukset/). Kunkin jumalanpalveluksen ilmoittautuminen avautuu tasan viikkoa ennen kyseessä olevan jumalanpalveluksen ajankohtaa. Kuten ennenkin, pyydän teitä, keille se suinkin on mahdollista ilmoittautumaan kyseisen lomakkeen kautta. Jos lomakkeen kautta ilmoittautuminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, vastaanotan kyllä ilmoittautumisia myös puhelimitse, sähköpostitse ja tekstiviesteitse sekä erilaisten viestimien (Signal, Telegram, Viber, Whatsapp) välityksellä.


Kanttorin kanssa olemme lomalla 21.7.-30.7. ja 17.8.-26.8. Näinäkin aikoina olen tavoitettavissa, joskin sähköpostia en lue aivan yhtä säännöllisesti kuin yleensä.
Siunattua heinäkuun loppua, ja muistakaa kerättä voimia alkavan paaston koetuksiin!
Esirukouksianne pyytäen ja myös teitä rukouksissa muistaen

Joosef Vola

pastori, Itä-Helsingin pappi

puh. 040 545 22 50

Helsingin ortodoksinen seurakunta

Liisankatu 29 A, 00170 Helsinki 

puh. 09 85 646 100


Athos-säätiön kesä 2021

KONSERTTI
NÄYTTELY
KAHVILA

—————————————————————————
www.athossaatio.fihttps://www.facebook.com/athossaatio?fref=photo
http://athossaatio.blogspot.com/

1.6.2021

Tervehdys taasen, kaikki, ja hyvää alkanutta pyhien apostolien paastoa!


Tänään saadun ohjeistuksen mukaan jumalanpalveluksiin osallistujien määrää nostetaan pyhäkkökohtaiseen maksimiin kahden metrin turvavälit huomioon ottaen. Myllypuron osalta tämä tarkoittaa sitä, että jumalanpalvelusta kohden voimme ottaa vastaan 24 ilmoittautumista.


Erityisesti arkipäivien palvelusten osalta tämä lievennys tarkoittaa sitä, että varmasti kaikille halukkaille löytyy sijaa. Viikonloppujen jumalanpalvelusten osalta kannustaisin yhä siihen, että keillä on mahdollisuus suosia arki- ja lauantailiturgioita, hyödyntäkää tätä mahdollisuutta, jotta sunnuntaille ei tulisi kohtuutonta painetta osallistujamäärän osalta. Kuitenkin, kuten edellisessäkin viestissä painotin: jokainen paikka on tarkoitettu käytettäväksi, joten sikäli kuin ennen ilmoittautumisen sulkeutumista vielä on tilaa, tulkaa rukoukseen nyt, kun se jälleen on mahdollista!
Syytä on myös muistaa, että vaikka liturgia on Kirkkomme keskeisin jumalanpalvelus, ei se suinkaan ole ainoa. Meidän ei tule lähestyä Herraa vain silloin, kun haluamme 

vastaanottaa jotakin – kuten tässä Pyhän Ehtoollisen – vaan jokainen jumalanpalvelus kutsuu meitä rukouksen kantamiseen. Erityinen asema hengellisessä elämässä tuleekin olla yhteisöllisellä rukouksella, jossa keskitämme huomiomme Jumalan ylistykseen, mihin vigiliat ja arkipäivien aamu- ja ehtoopalvelukset antavat erinomaiset mahdollisuudet. Tulee myös pitää mielessä, että hyvään Ehtoollisosallisuuden valmistautumiseen kuuluu myös edeltävän illan vigiliaan osallistuminen, ellei tälle ole estettä.


Vaikka osallistujamäärää näin on nostettu, pyydän edelleen olemaan tarkkana sen suhteen, että ilmoittaudutte ennakkoon, jotta pystymme varautumaan todelliseen osallistujamäärään. Helpoiten ilmoittautuminen onnistuu sivulta https://www.ihory.fi/palvelukset/  josta löytyy jumalanpalvelusten ajankohdat ilmoittautumislinkkeineen kesäkuun alun osalta. Keille lomakkeen välityksellä ilmoittautuminen on haasteellista tai muuten mahdotonta, ilmoittautukaa suoraan minulle (yhteystiedot löytyvät alta)!


Muistutan myös, että paasto on erityisesti itsetutkistelun, katumuksen ja parannuksenteon aikaa, johon kiinteästi liittyy synnintunnustuksen sakramenttiin osallistuminen. Myllypurossa synnintunnustukseen voi osallistua jokaisen jumalanpalveluksen yhteydessä, minkä lisäksi päivystän kappelilla seuraavina päivinä ja ajankohtina: La 5.6. klo 16-17Ke 23.6. klo 16-17Ma 28.6. klo 9:30-12 ja 16-17

Siunattua paastomatkaa kohti pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin juhlaa!

Esirukouksianne pyytäen ja teitä myös muistaen

Joosef Vola

pastori, Itä-Helsingin pappi

puh. 040 545 22 50

27.5.2021

Tervehdys kaikki ja hyvää helluntain jälkijuhlaa!


Jumalanpalveluksiin osallistuminen ennakkoilmoittautumisten kautta jatkuu ainakin toistaiseksi. Ilmoittautuminen onnistuu helpoiten Itä-Helsingin ortodoksit ry:n Internet-sivuston kautta:https://www.ihory.fi/palvelukset/ Täältä löytyy lista jumalanpalveluksista ja kullekin jumalanpalvelukselle oma ilmoittautumislinkkinsä. Ilmoittautuminen alkaa aina viikkoa ennen kyseisen jumalanpalveluksen ajankohtaa ja ilmoittautumisen sulkeutumisajankohta on ilmoitettu erikseen kunkin listatun jumalanpalveluksen yhteydessä. Listaa päivitetään säännöllisesti, mistä IHOry:n sihteerille Jari Haukalle kiitos ripeän toiminnan suhteen! Kuten tähänkin asti: jos ilmoittautumislomakkeiden täyttäminen tuottaa haasteita, voi myös minulle suoraan ilmoittautua. Kuitenkin lomakkeen kautta ilmoittautuminen tuottaa minulle vähiten lisätyötä, joten keille se on mahdollista, pyydän käyttämään niitä. Ilmoittautumisjärjestelmä ei kuitenkaan saa tulla esteeksi jumalanpalveluksiin osallistumiselle, joten älkää myöskään arkailko olla suoraan minuun yhteydessä halutessanne osallistua jumalanpalveluksiin!


Olen saanut useita viestejä, joissa kauniisti on haluttu huomioida kanssaihmisiä ja antaa sijaa heille, jotka eivät ole päässeet tai harvemmin pääsevät jumalanpalveluksiin. Koska kuhunkin jumalanpalvelukseen on tämänhetkisten rajoitusten mukaisesti vain kymmenen paikkaa, täyttyvät erityisesti sunnuntailiturgiat helposti. Tämän vuoksi olemme lisänneet erityisesti arki- ja lauantaipäiville liturgioita, samoin kuin muita jumalanpalveluksia. Kannustankin teitä, joille arkipäivät ovat mahdollisia, suosimaan arkipäivien jumalanpalveluksia, jotta viikonlopuille jäisi tilaa heille, joille viikonloput ovat työssäkäynnistä tai muusta johtuen ainoa mahdollinen jumalanpalveluksiin osallistumisen ajankohta! Tietysti on myös mahdollista aina käydä vähän ennen jumalanpalvelukseen ilmoittautumisen sulkeutumista käydä katsomassa, onko esim. lauantaiaamun liturgiassa, lauantai-illan vigiliassa tai sunnuntaiaamun liturgiassa tilaa, sillä jokainen meille suotu paikka jumalanpalveluksissa on kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi!Muistutuksen sanana myös se, että estyessänne osallistumaan palvelukseen, johon olette ilmoittautuneet, ilmoittakaa minulle pikimmiten, niin paikka vapautuu jollekulle toiselle!


Erityisenä huomiona mainittakoon, että kappelissamme on aloitettu säännöllisten rukouspalvelusten toimittaminen. Jokaisena sunnuntai-iltana kunnioitamme kappelimme suojelijaa, pyhittäjä Aleksanteria, toimittamalla rukouspalvelus hänen pyhäinjäännöstensä edessä. Hänen lisäkseen kannamme rukouksia pyhittäjien Serafim Sarovilaisen, Johannes Valamolaisen ja Gabriel Pyhävuorelaisen puoleen, joiden pyhäinjäännökset ovat sijoitettuina pyhäkköömme, sekä lisäksi Jumalanäidille hänen “Kaikkien murheellisten ilo” -ikoninsa kunniaksi. Näiden rukouspalvelusten aikataulu on seuraava:

Parittomien viikkojen maanantai-iltana ennen ehtoopalvelusta: pyhittäjä Johannes Valamolaiselle.

Parittomien viikkojen keskiviikko-iltana ennen ehtoopalvelusta: pyhittäjä Serafim Sarovilaiselle.

Parillisten viikkojen maanantai-iltana ennen ehtoopalvelusta: pyhittäjä Gabriel Pyhävuorelaiselle.

Parillisten viikkojen keskiviikko-iltana ennen ehtoopalvelusta: Jumalanäidin “Kaikkien murheellisten ilo” -ikonille

Näissä rukouspalveluksissa on mahdollista erityisesti rukoilla kaikkien niiden elävien puolesta, joita erityisesti halutaan muistaa, eli palvelukseen tullessanne voitte kirjoittaa muistelulapulle nimiä muistettavaksi. Vastaanotan nimilistoja myös sähköpostitse, kunhan ne tulevat hyvissä ajoin ennen palvelusta, jossa niitä toivotaan muistettavan.

Hiippakunnan koronatiimi kokoontunee huomenna, joten saanemme kuulla kesää koskevat linjaukset, jotka myös tulen tiedottamaan mahdollisimman pian. Rukoilkaamme, että kesä toisi tullessaan helpotuksia, ja niin saisimme myös viettää pyhittäjäisämme Aleksanterin suurta juhlaa elokuun lopulla normaalimmissa merkeissä!
Esirukouksia pyytäen ja myös teitä rukouksin muistaen.

Joosef

Kristuksessa rakkaat seurakuntalaiset!

Suurena tiistaina 30.3.2021


Tänä päivänä olemme viimein saaneet tietoomme huhtikuun alusta, eli suurena torstaina, voimaan astuvat rajoitukset, jotka jatkavat meille jo tutuksi tulleiden käytänteiden hengessä. Jumalanpalvelukset toimitetaan edelleen suljetuin ovin, ilman kirkkokansaa. 


Poikkeukselliset olosuhteet, joita varmasti aluksi pidimme hetkellisinä, ovat osoittautuneet niin pitkäaikaisiksi, että niihin on määrätyssä mielessä turtunut. Syytä on muistaa, että tästä, mikä on poikkeuksellista, ei saa tulla normaalia. Kristitylle ei ole normaalia elää erillään Kristuksen Kirkon jumalanpalveluselämästä, joka on meistä jokaiselle yhtä välttämätöntä, kuin ilma on hengittämiselle. Meille on luontaista rukoilla yhdessä, kokoontua yhteen, osallistua yhdestä Leivästä ja yhdestä Kalkista – Kristuksen Ruumiista ja Verestä -, jotka meidän pelastuksemme tähden ovat vuodatetut. Tätä me – niin palvelusyhteyden ulkopuolella oleva kristikansa, kuin myös me ilman teitä tyhjille saleille toimittavat kirkon työntekijät – odotamme ja kaipaamme. Pyytäkäämme, rukoilkaamme ja nöyrästi anokaamme, että kaikkivoimallinen Herra näkisi meidän panoksemme tilanteen helpottamiseksi ja tekisi täydelliseksi sen, mikä meiltä jää puuttumaan, ja niin jo pian soisi meidän tulla eri tahoilta yhteen Häntä ylistämään!


Näissäkin oloissa pyrimme tekemään sen, mitä valtiollisten ja kirkollisten rajoitustoimien puitteissa suinkin voimme teitä palvellaksemme.
Pyhään Ehtoolliseen osallistuminen on edelleen mahdollista ilmoittautumalla minulle. Helpoiten se onnistuu alla löytyvän linkin välityksellä, ja, jotta puutteellisella muistillani saisin ilmoittautumiset pidettyä kohtalaisessa järjestyksessä, suosittelen sen käyttöä kaikille, joille sen käyttö ei tuota kohtuutonta vaivaa. Otan kuitenkin tarvittaessa vastaan ilmoittautumisia sekä sähköpostitse, että tekstiviestitse ja myös puhelimitse.


Ilmoittautuminen pyhään Ehtoolliseen osallistumiseen: https://www.mvsoy.fi/ort/helsinki/ilmoittautuminen/ilmoittautuminen.php?add=55ecf4f42e022162cde53d3a7476b74d553&lang=fi

Muiden toimitusten varaukset järjestyvät suoraan minuun yhteydessä olemalla.


Suurena lauantaina siunataan pääsiäisruokia. Ilmoittautua voi seuraavasta linkistä, josta myös löytyy tarkemmat tiedot asiaan liittyen:
Ilmiottautuminen pääsiäisruokien siunaukseen: https://www.mvsoy.fi/ort/helsinki/ilmoittautuminen/ilmoittautuminen.php?add=b743d32e46296709768e4f4db3a77327570&lang=fi
Kaikissa epäselvyyksissä, tiedusteluissa tai missä tahansa asiassa, olkaa minuun yhteydessä! Asioilla on taipumus selvitä ja minä olen täällä teitä varten, joten älkäätte epäröikö!


Toivotan teille kaikille siunattua suurta viikkoa ja Herramme, Jumalamme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen pelastavaisten kärsimysten muistoa, joiden myötä meille jo loistaa Hänen ylösnousemuksensa kirkkaus.Kristus nousi kuolleista, ja tästä iloitsemme tänäkin vuonna – kaikesta huolimatta.
Esirukouksianne pyytäen

Joosef Vola

pastori, Itä-Helsingin pappi

puh. 040 545 22 50

Helsingin ortodoksinen seurakunta

Liisankatu 29 A, 00170 Helsinki 

puh. 09 85 646 100

Tietoon saatettakoon myös, että kappelimme on avoinna rukousta varten jumalanpalvelusten ulkopuolella seuraavasti:

La 9.1. klo 16-17

Su 10.1. klo 8:30-9:40

Ma 11.1. klo 9:30-12

Ke 13.1. klo 16-17:30

La 16.1. klo 16-17

Su 17.1. klo 8:30-9:40

Ma 18.1. klo 9:30-12

Ke 20.1. klo 16-17:30

La 23.1. klo 16-17

Su 24.1. klo 8:30-9:40

Ma 25.1. klo 9:30-12

Ke 27.1. klo 16-17:30

La 30.1. klo 16-17

Su 31.1. klo 8:30-9:40


Ehtoolliseen osallistumiseen ilmoittautumislinkki on pysynyt samana, eli: https://www.mvsoy.fi/ort/helsinki/ilmoittautuminen/ilmoittautuminen.php?add=55ecf4f42e022162cde53d3a7476b74d553&lang=fi

Helsingin Myllypurossa teofanian jälkeisenä lauantaina 9.1.2021

Kristuksessa rakkaat seurakuntalaiset,

Eilen saamamme tiedon mukaan korkeasti pyhitetty Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa on hiippakunnan koronatiimiä kuultuaan ja Uudellamaalla vallitsevan tilanteen huomioiden määrännyt seurakunnallista toimintaa koskevien rajoitusten pysyvän voimassa tammikuun loppuun asti. Käytännössä tämä tarkoittaa osaltamme sitä, että kaikki kokoava toiminta on toistaiseksi poissuljettua ja jumalanpalvelukset yhä edelleen toimitetaan yksinomaan palveluksen toimittamiseen osallistuvien läsnä ollessa.

Kuten tähänkin asti, pyrimme parhaamme mukaan ja rajoitusten puitteissa palvelemaan kaikkia teitä hengellisissä tarpeissa. Sakramentteihin osallistuminen pysyy edelleen mahdollisena, joskin poikkeusjärjestelyin: Pyhään Ehtoolliseen osallistuminen on mahdollista liturgiajumalanpalvelusten jälkeen joko Internet-linkin välityksellä ilmoittautumisen kautta tai suoraan minuun yhteyttä ottamalla. Mikäli liturgian jälkeinen osallistuminen tuottaa haasteita, on myös mahdollista sopia erillinen ajankohta pyhistä Lahjoista osallistumista varten. Muista sakramenteista osallistuminen (synnintunnustus, sairaanvoitelu ym.) ja toimitusten varaaminen (rukouspalvelukset, panihidat jne.) järjestyvät niin ikään minuun yhteyttä ottamalla.

Viettäessämme Herran kasteen juhlakautta tulee meidän – erityisesti nyt, helposti lannistavalta tuntuvien pitkittyvien rajoitusten kaudella – muistaa: Pelastuksen tuo meidän Jumalamme, hän, joka istuu valtaistuimella Ilm. 7:10. Meitä kutsutaan panemaan toivomme Häneen, joka laskeutui Jordanin vesiin, uudistaakseen lankeemuksessa turmeltuneen luonnon. Vapahtaja itse pyhitti vedet, jotta Hänen kaikkipyhyytensä tulisi pyhityksen lähteeksi luomakunnalle. Hän on tullut puhdistamaan sen, mikä on tullut saastaiseksi, kirkastamaan sen, mikä on hämärtynyt, sillä kaikki luonnonkappaleet ovat Hänen vallassaan. Niinpä Kirkko rukoilee pyhänä teofanian juhlapäivänä:

Sinulle ylistystä veisaa aurinko, Sinua kiittää kuu, Sinua rukoilevat tähdet, Sinua tottelee valkeus, Sinun edessäsi kauhistuvat syvyydet, Sinua palvelevat vesilähteet, Sinä levitit taivaan ikään kuin teltan, Sinä olet vahvistanut maan vetten päälle, olet merelle pannut rajaksi hiekan; Sinä olet vuodattanut ilman, että kaikki hengittäisivät sitä.

Yhteiskunnassa vallitsevat rajoitukset ovat meille annetut, jotta varjelisimme lähimmäisiämme, mutta todellinen ja täydellinen parannus ja puhdistus on mahdollista vain Hänen kauttansa, joka on maailman alussa luonut. Näin ollen, pyrkiessämme noudattamaan meille annettuja ohjeita, emme saa laiminlyödä sitä, mikä on Herran meille antama ohje: Pyytäkää, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Matt. 7:7 Pyydänkin teitä, rakkaat veljet ja sisaret Kristuksessa, yhtymään rukoukseen koko maailman puolesta, jotta Vapahtajan Jordaniin laskeutumisen myötä tapahtuneen taivaiden avautumisen kirkkaus säteilisi kaikkeen maailmaan, ja jotta Luojamme armo ja ihmisrakkaus vuodatettaisiin meidän, Hänen perintöosansa ylle, jotta jälleen Hänen otolliseksi katsomanaan aikana saisimme tulla yhteen ylistämään Hänen ylenpalttista kunniaansa.

Nyt näemme Sinut täysikasvuisena, Sinut, täydellisestä maan päälle ilmestyneen täydellisen Jumalamme. Tänään on koittanut juhlan aika, pyhien kuoro on kanssamme kirkossa ja enkelit viettävät juhlaa ihmisten kanssa. Pyhän Sofronioksen, Jerusalemin patriarkan, rukouksesta Teofaniana

Pyhäin joukot kantavat alati rukousta puolestamme Herran pyhimmän valtaistuimen edessä, kohottaen anomuksemme kulta-astiasta nousevana uhrisavuna Hänen puoleensa vrt. Ilm. 5:8, ja he myös yhdessä ruumiittomain enkeljoukkojen kanssa osallistuvat meidän rukouksin kantamaamme ylistykseen. Nyt keskuudessamme konkreettisestikin oleva pyhien joukko on vahvistunut eilen pyhäkköömme sijoitetun pyhittäjä Serafim Sarovilaisen pyhäinjäännöksen kautta. Kirkon kokemuksen kautta Hän on osoittautunut palavaksi esirukoilijaksi Vapahtajan edessä ja suureksi ihmeidentekijäksi, joka aina kuulee murheemme ja tarpeemme. Kääntykäämme rukouksin ja anomuksin armeliaan Jumalamme, lihaksi tulleen ja Jordanissa kastetun Kristuksen, ohessa suuren pyhittäjän puoleen, jotta hän yhdessä Jumalan synnyttäneen ainaisen Neitseen ja kaikkien pyhien kanssa ylentäisi rukousuhrimme otollisena suitsutussavuna pyhälle ylitaivaalliselle uhrialttarille, jotta Hän tekisi tunnetuksi puhdistavan ja uudistavan voimansa myös meidän aikanamme.

Esirukouksia puolestanne kantaen ja teidän rukouksianne pyytäen

pastori Joosef Vola

Helsingin Myllypurossa 

Pyhän jalouskoisen suuriruhtinaan Aleksanteri Nevalaisen päivänä 

23.11.2020 

 

Kristuksessa rakkaat seurakuntalaiset, 

Johtuen Uudenmaan vaikeutuneesta koronatilanteesta on tästä päivästä lähtien hiippakuntamme alu-eella astunut voimaan tiukennetut rajoitukset. jotka tämänhetkisen tiedon mukaan ovat voimassa 13.12. asti. Myllypuron pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelin osalta tämä tarkoittaa sitä, että kutakin jumalanpalvelusta kohden voi läsnä yhteensä kymmenen henkeä, eli papin ja kanttorin lisäksi kahdeksan rukoilijaa. 

Osaksemme tulleet rajoitukset tarkoittavat käytännössä sitä, että kaikki halukkaat eivät ymmär-rettävästi mahdu sunnuntain liturgiaan, joka on osoittautunut viikon jumalanpalveluksista suosituim-maksi. Sunnuntai, ollen Vapahtajamme ylösnousemuksen päivä, on ymmärrettävästi viikon keski-piste. Kuitenkaan, juhlaa ei meillä voi olla ilman arkea, sunnuntaita ei voi olla erillään kuudesta muusta päivästä. Tämä ero arjen ja juhlan välillä tuodaan mitä erinomaisimmalla tavalla koettavak-semme kirkkomme jumalanpalvelusten kirjossa. 

Nyt olosuhteet ovat antaneet meille erinomaisen tilaisuuden harjaantua sekä juhlan että arjen kir-kollisessa pyhittämisessä. Meidät omikseen lunastanut Vapahtaja kutsuu meitä yhteyteensä järkky-mättömälle kalliolle perustamansa Kirkkonsa kautta, ja tähän kutsuun vastaaminen ei voi eikä saa rajoittua viikon suurimpaan päivään. Mahdollistaaksemme mahdollisimman monelle osallistumisen Herran pyhästä Ehtoollisesta, toimitetaan Myllypurossa nyt nimettyjen rajoitusten ajanjaksolla neljä liturgiaa viikossa: veretöntä uhria edeskannetaan sunnuntain ohessa myös maanantaisin, keskiviik-koisin ja lauantaisin, joten myös tuolloin kuulemme jumalallisen kutsun lähestyä Jumalan pelvossa ja uskossa, syödäksemme ja juodaksemme edestämme murretun pyhän Ruumiin ja vuodatetun kalliin Veren. Lisäksi ehtoo- ja aamupalveluksia sekä rukouspalveluksia toimitetaan mahdollisimman katta-vasti, jotka yhdessä sakramentaalisen osallisuuden kanssa ovatkin hyvin suositeltavana tukena ru-kouselämälle näinä vaikeina aikoina. 

Ehtoolliseen osallistuminen mahdollistetaan myös liturgiajumalanpalvelusten jälkeen sekä papin kanssa erikseen sovittavina ajankohtina. Samoin muihin sakramentteihin osallistuminen (synnintun-nustus, sairaanvoitelu yms) on mahdollista sopimuksen mukaan, ja myös rukouspalveluksia ja pani-hidoja voi tilata tavanomaiseen tapaan, kuitenkin osallistujamäärään liittyvät rajoitukset huomioiden. 

Kaikkiin jumalanpalveluksiin osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Suositeltavim-min tämä tapahtuu sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voi ilmoittautua minulle sähköpostitse, tekstiviestitse tai puhelimitse (puh. joosef.vola@ort.fi, puh. 0405452250). Samoja väyliä käyttäen olen tavoitettavissa kaikissa kysymyksissä rajoituksiin tai muuhun asiaan liittyen. 

Esirukouksianne pyytäen ja siunattua joulupaastoa toivottaen 

pastori Joosef Vola 

IHO ry:n vuosikokous

Tervetuloa 22. 11. liturgian jälkeen IHO ry:n vuosikokoukseen. Kevään poikkeustilanteen vuoksi pidetään kevät- sekä syyskokoukset peräkkäin.

Ortodoksinen kalenteri ja joulukortit

Vuoden loppupuolella on tulossa myyntiin Ortodoksinen kalenterit 2021 (15 EUR), joulukortit, ja ehkä myös pääsiäiskortit. Tällä sivulla tarkemmin kun ovat saatavissa.

Ortodoksinen kalenteri

ATHOS-SÄÄTIÖN PANAGIA LAMMILLA


“Ortodoksinen kirkko ja maailma” https://athossaatio.fi/node/439
Konsertteja https://athossaatio.fi/fi/node/343
Näyttely vuoden loppuun https://athossaatio.fi/fi/node/430
Kirja “Isä Paisios” ilmestynyt Suomeksi Lähestykää Jumalaa, niin Hän lähestyy teitä (Jaak. 4:)

Kirje Itä-Helsingin ortodokseille poikkeusolosuhteissa.

Kirje ISSUU kirjana (sivulla mainoksia, mutta käyttöliittymä on hyvä).

pastori Joosef Vola 

Katso Aleksanteri Syväriläisen kappelin suoraan videoitavat palvelukset (I Joosefin kirjeen jälkeen).

I. Joosef Volan kirje 23.3. 2020

 Kristuksessa rakkaat seurakuntalaiset! 

Elämme poikkeuksellisissa olosuhteissa, jotka väistämättä vaikuttavat myös kirkolliseen elämään. Yhteiseen rukoukseen osallistuminen meille totutussa muodossa on vallitsevissa olo-suhteissa tullut valtaosalle kirkkokuntamme jäseniä tullut mahdottomaksi koronavirusepidemian myötä voimaan astuneiden varotoimenpiteiden seurauksena. Tästä huolimatta Kristuksen Kirkko elää ja Herramme, Jumalamme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen asettamaa veretöntä uhrilahjaa ja kiitosuhria edeskannetaan pyhäköissämme. 

Poikkeusolosuhteista huolimatta kutsutaan meitä Jumalan yhteyteen. Näinä aikoina erityinen vastuu kutsuun vastaamisessa on meillä itsellämme. Julkisten jumalanpalvelusten tultua rajattua varsinaisen osallisuuden mahdollisuuksien ulkopuolelle, tulee meidän löytää muita muotoja kristillisen elämän toteuttamiselle. Tämä aika olkoon meille muistutuksena siitä, että yhteisiin jumalanpalveluksiin osallistuminen ei saa eikä voi olla se ainoa, missä ortodoksisuus näkyy meidän elämässämme. Näin ollen, olkoon tämä ajanjakso meille hengellisen kasvun paikkana siinä suhteessa, että vahvistamme omaa henkilökohtaista rukouselämäämme kantamalla kotialttareilla anomuksia Herran puoleen, lukemalla pyhää Raamattua ja hengellistä kirjallisuutta, tekemällä hyviä töitä siinä määrin, kuin meille annetut olosuhteet sen sallivat. 

Itä-Helsingin työntekijöiden osalta pyrimme tukemaan teitä hengellisessä elämässänne siten, että suomme teille mahdollisuuden Internetin välityksellä seurata jumalanpalveluksia kanssarukoillen kotioloistanne käsin. Kaikki Myllypuron kappelilla toimitettavat jumalanpal-velukset lähetetään suorina lähetyksinä Facebookin välityksellä, ja ovat myös myöhemmin katsottavissa. Se, että palvelukset ovat Facebookissa, ei kuitenkaan rajaa ketään niiden ulko-puolelle. Olemme säätäneet asetukset niin, että ne ovat saatavissa myös niille, jotka eivät Fa-cebookia käytä ja siten pääse sinne sisäänkirjautumaan. Tämän kirjeen loppuun liitän ohjeis-tuksen siitä, kuinka kukin voi kotoa käsin päästä seuraamaan jumalanpalveluksiamme. 

Vaikka julkiset jumalanpalvelukset toimitetaan suljettujen ovien takana, eikä niihin osal-listuminen ole valtaosalle mahdollista, ei pyhistä sakramenteista osallistuminen ole poissul-jettua. Synnintunnustusta varten voi minulta varata aikoja, samoin kuin myös sairaanvoitelua ja Herran pyhän Ehtoollisen vastaanottamista varten. Yhteystietoni löytyvät kirjeen lopusta, ja minua voi lähestyä millä tahansa kommunikaatiovälineellä, millä vain keksitte minua lä-hestyä! Kannustan kuitenkin kaikkia ikänsä, terveydellisen tilansa tai muun tekijän puolesta riskiryhmään kuuluvia, tai joita muutoin valtioneuvoston ohjeistus kannustaa pysymään ko-tonaan, noudattamaan annettua ohjeistusta, jota kunnioittaen voimme pyrkiä poikkeusjärjes-telyihin yhteydenottojen perusteella. 

Poikkeava tilanne, joka tekee kirkollisen yhteyden vaikeammaksi toteuttaa, olkoon meille muistutuksena siitä, että emme saa pitää Kirkon jumalanpalveluksia ja sakramentteja 

itsestäänselvyytenä. Sakramentit ovat Kristuksen lahja meille – eivät meille kuuluva oikeus. Näin ollen, olosuhteiden Jumalan suodessa normalisoiduttua, muistakaamme tämä ”erämaa-vaelluksen” aika, ja erityisellä kiitollisuudella lähestykäämme Jumalallisia Salaisuuksia, sillä kuten aikamme on meille osoittanut: Jumala on antanut meille lahjansa, mutta emme tiedä aikoja emmekä hetkiä, jolloin ne meiltä otetaan pois. Tällä nöyryydellä, kiitollisuudella ja rak-kaudella lähestyessämme voimme rukoilla pyhittäjä Efraim Syyrialaisen sanoin: Kristuksen Ruumis on sekoitettu jälleen meidän ruumiisiimme, Hänen puhdas Verensä on vuodatettu mei-dän suoniimme, Hänen äänensä meidän korviimme, ilmestymisensä kirkkaus meidän sil-miimme: laupeudessaan Hän sekoittuu täytenä meihin kaikkiin. Niin suuresti Hän rakastaa Kirkkoaan, ettei antanut tämän syödä mannaa niin kuin ensimmäisen vaimonsa, vaan elävää Leipää. 

Mikäli teillä on huolia tai murheita, kysyttävää tai askarruttavia asioita, älkää epäröikö olla yhteydessä! 

Esirukouksia teidän puolestanne kantaen ja myös teidän rukouksianne pyytäen 

Joosef Vola 

puh. 040 545 22 50 (samalla numerolla tavoitettavissa myös kommunikaatiosovelluksissa Telegram, Viber ja WhatsApp

sähköposti: joosef.vola@ort.fi 


https://www.facebook.com/myllypuronkappeli

Valitsemalla vasemmasta reunasta Julkaisut löytyy viimeisimmät tiedotteet liittyen kappelin toimintaan. Täällä myös tiedotetaan videoitavien jumalanpalvelusten aikataulut. 

Valitsemalla vasemmasta laidasta Videot löytyy lista aiemmista videoiduista jumalanpalveluksista, samoin kuin myös mahdollisesti käynnissä olevan jumalanpalveluksen suora lähetys (joka löytyy listalta ensimmäisenä). 


Lista suoraan videoitavista palveluksista

 • Ma 23.3. 17:30 Aamupalvelus, suuri katumuskanoni
 • Ti 24.3. 7:20 Hetket ja ennenpyhitettyjen lahjain liturgia
 • Ti 24.3. 17:30 Ilmestysjuhlan vigiliaKe
 • 25.3. 7:20 Hetket, ehtoopalvelus ja Ilmestysjuhlan juhlaliturgiaKe
 • 25.3. 17:30 Ehtoonjälkeinen palvelus
 • To 26.3. klo 8 Aamupalvelus (arkkienkeli Gabriel)
 • La 28.3. klo 9 Aamupalvelus ja liturgia (akatistoksen lauantai)
 • La 28.3. klo 17 VigiliaSu 29.3. 9:40 Hetket ja liturgia
 • Ti 31.3. 17:30 EhtoopalvelusKe 1.4. klo 17 Hetket ja ennenpyhitettyjen lahjain liturgia
 • La 4.4. klo 9 Aamupalvelus ja liturgia (Lasaruksen lauantai
 • La 4.4. klo 17 Palmusunnuntain juhlavigilia
 • Su 5.4. 9:40 Hetket ja palmusunnuntain juhlaliturgia
 • Su 5.4. klo 17 Suuren maanantain aamupalvelus
 • Ma 6.4. 7:20 Hetket ja ennenpyhitettyjen lahjain liturgia
 • Ma 6.4. 17:30 Suuren tiistain aamupalvelusTi 7.4. 7:20 Hetket ja ennenpyhitettyjen lahjain liturgia
 • Ti 7.4. 17:30 Suuren keskiviikno aamupalvelus
 • Ke 8.4. 7:20 Hetket ja ennenpyhitettyjen lahjain liturgia
 • Ke 8.4. 17:30 Suuren torstain aamupalvelus
 • To 9.4. 7:20 Hetket, ehtoopalvelus ja suuren torstain liturgia
 • To 9.4. 17:30 Suuren perjantain aamupalvelus (12 kärsimysevankeliumia)
 • Pe 10.4. klo 9 Suuren perjantain kuninkaalliset hetket
 • Pe 10.4. klo 13 Suuren perjantain ehtoopalvelus (ristiltä otto, hautakuvan esiinkanto)
 • Pe 10.4. klo 17 Suuren lauantain aamupalvelus (Vapahtajan hautauspalvelus)
 • La 11.4. 8:20 Hetket, ehtoopalvelus ja suuren lauantain liturgia
 • La 11.4. 23:30 Pääsiäisyön palvelus
 • Su 12.4. klo 17 Pääsiäispäivän suuri ehtoopalvelus
 • Ma 13.4. klo 9 Aamupalvelus ja liturgia
 • Ti 14.4. klo 8 LiturgiaKe 15.4. klo 8 Liturgia
 • Ke 15.4. 17:30 EhtoopalvelusTo 16.4. klo 8 Liturgia
 • To 16.4. 17:30 Vigilia (pt Aleksanteri Syväriläisen pyhäinjäännösten löytyminen)
 • Pe 17.4. klo 8 Liturgia (pt Aleksanteri Syväriläisen pyhäinjäännösten löytyminen)
 • La 18.4. klo 17 Vigilia (Tuomaan sunnuntai)
 • Su 19.4. 9:40 Hetket ja liturgia (Tuomaan sunnuntai) 


Palvelukset ovat seurattavissa mainitussa osoitteessa https://www.facebook.com/myllypuronkappeli/ 


Huomioitava on myös se, että kellonajat ovat osittain alustavia, ja joitakin muutoksia (joskin vähäisiä) saattaa tulla. Näillä muutoksilla pyrimme mahdollistamaan sen, että meillä varmuudella olisi laulajat, lukijat ja ponomarit palveluksissa, eli eri aikataulullisista syistä muutoksia voi tulla.


TIEDOTE JUMALANPALVELUKSISTA

Keskiviikosta 18.3. lähtien astuu voimaan ohjeistus, jonka mukaan jumalanpalvelukset toimitetaan minimihenkilöstöllä ja suljetuin ovin.

Käytännön tasolla tämä tarkoittaa seurakunnan elämässä sitä, että jumalanpalveluksiin osallistuminen on seurakuntalaisille mahdollista yksinomaan Internetin välityksellä lähetettyjen jumalanpalvelusten välityksellä. Vallitsevissa olosuhteissa kirkkokuntamme pyrkii yhä enenevissä määrin streamaamaan jumalanpalveluksia. Linkkejä seurattavissa oleviin jumalanpalveluksiin löytyy kirkkokunnan sivulta.

Piispainkokous muistuttaa paimenkirjeessään: “Teknologian suomien ihmeiden ansiosta kannustamme hyödyntämään kirkkomme palveluita internetissä seuraamalla jumalanpalvelusten verkkolähetyksiä kotona ja olemalla sielunhoidollisissa kysymyksissä sähköpostitse ja puhelimitse yhteydessä seurakuntien pappeihin.”

Itä-Helsingin pappi, pastori Joosef Vola on tavoitettavissa puhelimitse (puh. 040 545 22 50) tai sähköpostitse (joosef.vola@ort.fi) sielunhoidollisia keskusteluita varten, samoin kuin myös liittyen synnintunnustusaikojen varaamiseen ja muihin kirkolliseen elämään liittyviin asioihin.

Tietoja päivitetään sitä mukaa, kun ohjeistusta tarkennetaan.

Akustolevyt

Kappelimme Aleksanteri-salin kattoon saatiin IHO ry:n lahjoituksena akustolevyt 17.3.

Akustolevyjen kiinnitys

Kirkon elämä tutuksi – luentosarja

Keskiviikkona 4.03. ennenpyhitettyjen lahjain liturgian ja paastoaterian jälkeen
PARANNUKSEN SAKRAMENTTI
Synnintunnustus, ehtoollinen ja sairaanvoitelu, isä Joosef

BLINITAPAHTUMA 23.2. SOVINTOSUNNUNTAINA 

Bliniateria : 8e/ aikuinen  4 e / koululainen /alle kouluikäisille ateria on ilmainen

PERHEILLE SOVINTOSUNNUNTAINA ATERIAN JA EHTOOPALVEUKSEN VÄLILLÄ SUUNNITELTUA TOIMINTAA. SOVINTOSUNNUNTAIN EHTOOPALVELUS ALKAA KLO 13

Karjalanpiirakkakurssi lauantaina 8.2.

Karjalanpiirakoiden valmistusta

Pt. Aleksanteri Syväriläisen kappelilla
Kello 8.00-14.00

Ristisaatto helatorstaina 21.5. 2020

Helatorstain palveluksen jälkeen lähdemme Pt. Aleksanteri Syväriläisen kappelilta Myllypurosta. Kävelemme ja liikumme metrolla.

Kirkon elämä tutuksi – luentosarja

Keskiviikkona 15.01. ehtoopalveluksen jälkeen
“MUISTAEN SIIS TÄTÄ PELASTAVAISTA KÄSKYÄ”
Jumalallisista liturgioistamme, isä Joosef

Keskiviikkona 19.02. ehtoopalveluksen jälkeen
“PAASTOTKAAMME MIELIHYVÄLLÄ”
Pyhä ja suuri paasto ja sen jumalanpalvelukset, isä Joosef

Nikolaos-juhla 6.12.

Pyhä Nikolaos

Kappelilla vietetään liturgian jälkeen erityisesti lapsille suunnattua Nikolaos-juhlaa

Itä-Helsingin ortodoksit ry

SYYSKOKOUS PIDETÄÄN 24.11.2019 Kirkkokahvien aikaan Pt. Aleksanteri Syväriläisen kappelilla. Syyskokouksessa valitaan uusi hallitus.

 • Pyhiinvaellus Syvärille oli hyvin onnistunut.
 • Vasojärvenluostarin keräys on tuottanut 335 euroa. Kirsi-Maria Susuna huolehtii keräyksen tuoton lähettämisestä Vasojärven luostariin. Mukaan tulee vielä pyhiinvaellusmatkalaisten ryhmäkuva luostarinjohtajan kanssa.
 • Kappelille myytäväksi hankittiin kirkollisia tavaroita 208 euron edestä.  

Valtuuston vaalin 2019 tulokset

Pyhiinvaellus Syvärille 20.-23.9. 2019

Itä-Helsingin ortodoksi ry järjesti pyhiinvaelluksen  Pt. Aleksanteri Syväriläisen luostariin. Matkalla osallistuttiin myös liturgiaan Aunuksen (Olhavan) kirkossa ja vierailtiin Vasojärven luostarissa.

Pyhiinvaeltajat Vasojärven luostarissa 21.9. 2019. Etualalla Karjalan pyhittäjien ikoni, joka lahjoitettiin Pt. Aleksanteri Syväriläisen kappelille.
Pyhiinvaeltajat Vasojärven luostarissa 21.9. 2019. Etualalla Karjalan pyhittäjien ikoni, joka lahjoitettiin Pt. Aleksanteri Syväriläisen kappelille.

Äänitallenteita Pt. Aleksanteri Syväriläisen luostarista syyskuussa 2019


Iloa ikonien äärellä – Kaikille avoimet ortodoksiset päivät Itä-Helsingissä

la 28.9.2019 11-14 Aleksanteri Syväriläisen kappeli, Jauhokuja 3 (Myllypuro)

Kappelin sisäänkäynti.
Kappelin sisäänkäynti.

Mikä on ikonin merkitys ortodoksisessa kirkossa? Miksi tuohuksia sytytetään ikonien äärelle? Millainen on ylipäänsä ortodoksisen kappeli? Millaista on laulaa ortodoksisessa kuorossa?

Kiinnostaako sinua ikiaikainen ortodoksinen kulttuuri? Tänä syksynä on hyvä mahdollisuus tutustua ortodoksisuuteen Itä-Helsingissä järjestettävissä tapahtumissa!

Aleksanteri Syväriläisen kappelissa, Myllypurossa on avoimet ovet Myllypuro-päivänä lauantaina 28.9. klo 11.00–14.00 (Liikuntamyllyn rakennus, Jauhokuja 3). Tule tutustumaan kappeliin, betoniarkkitehtuurin sisässä olevaan kauniiseen aarteeseen! Voit kokeilla vaikkapa miltä tuntuu laulaa mukana ortodoksisessa kuorossa. Aiempaa kokemusta kuorolaulusta ei tarvita. Tarjolla kahvia ja karjalanpiirakoita.

Päivän ohjelma:

11.00, 12.00, 13.00  isä Joosef esittelee Aleksanteri Syväriläisen kappelia

11.30, 12.30, 13.30 kappelin kuoro esiintyy kanttori Kirsi-Maria Susunan johdolla

Kirkkolaulutyöpajat toimivat nonstop-periaatteella kuoron esiintymisten välissä klo 11 alkaen, kesto n. 10 minuuttia.